ALFALFA



Alfafa ialah sejenis tumbuhan herba yang dikenali sebagai Medicago Sativa. Boleh hidup anatara 5 – 12 tahun. Tumbuh setinggi 2 – 3 kaki. Mempunyai bunga berwarna ungu/biru. Alfalfa ditemui oleh orang Arab sebelum tahun 700 S.M. Ditanam di Iran dan seterusnya dibawa ke Amerika Selatan dan tersebar ke seluruh rantau tersebut. Di Asia ia sudah pun lama ditanam dan digunakan sebagai bahan ubatan dan pemakanan. Di Benua Amerika, Afrika, Asia Barat, India, China dan Australia alfalfa sangat popular.

Alfalfa mempunyai keunikan tersendiri. Akarnya menjangkau dari 30 – 100 kaki ke dalam tanah. Ini membolehkan ia menyerap nutrien dan galian dalam kuantiti yang banyak sekali gus menjadikannya amat berkhasiat.

Kandungan Alfalfa


Alfalfa mengandungi nutrien berkualiti tinggi dalam bentuk yang mudah dihadam dan diserap oleh tubuh. Bahagian yang sering digunakan bunga, daun, pucuk, dan akar. Kandungan aktif yang telah ditemui termasuklah klorofil, octacosanol, vitamin A, B1, B2, B6, B12, C, D, E. K dan U.

Ia juga sebagai sumber protein, kalsium, potassium, klorin, sodium, magnesium dan zink yang tinggi. Ia juga mengandungi asid tolik, florin, electrolytes, isoflarones, serat, beta karotin, saponins, sterols, cumarins, alkaloids(stachyrine), anti-oksidan(tricin) dan phytoestrogen. Daun alfalfa mengandungi 8 jenis essential asid amino dan 10 jenis non-essential asid amino.

Frank Bower (Bapa Alfalfa) mendapati tumbuhan ini mengandugi enzim penting yang baik untuk penghadaman protein, lemak, kanji dan gula. Saintist Soviat Union telah membuat percubaan klinikal kepada pesakit gastric dan ulser usus, hasilnya 80% dapati diubati menakala 20% telah bertambah baik. Pengeluaran tenaga dan protein per ekar oleh alfalfa melebihi apa yang boleh dikeluarkan oleh jagung serta lain-lain tumbuhan.

Orang Arab mengenali alfalfa sebagai “BAPA SEGALA MAKANAN”. Manakala orang China memanggilnya “RAJA SEGALA HERBA”. Is juga dianggap sebagai “Ratu” makanan ternakan. Di mana didapati alfalfa tumbuh ia menandakan tanah kawasan berkenaan subur kerana ia dapat menghasilkan nitrogen yang banyak.

Oleh yang demikian alfalfa adalah sesuai diambil sebagai ubatan dan makanan yang amat berkhasiat.

KEHEBATAN DAN KEISTIMEWAAN ALFALFA


Menambah tenaga dan stamina


Merawat masalah prostat


Merendahkan tahap kolestrol


Menghadamkan protein, lemak, kanji dan gula


Mengawal dan merawat masalah kencing


Merawat ulser peptic dan usus


Pembinaan semula badan selepas sakit serius dan berpanjangan


Membantu mereka dalam proses pemulihan dadah dan alkohol


Masalah kedatangan Haid


Mengawal pendarahan


Mencuci hati dan saluran darah


Merangsang fungsi kelenjar


Penawar buasir


Merawat demam


Melegakan alahan awal mengandung


Meneutralkan asid


Pengyah toksik


Menormalkan darah


Mengawal rabun


Merawat jangkitan kulat


Menguat dan menyihatkan gigi


Menyekat pembiakkan virus seperti harpes simplex


Merawat gastric


Membuang air berlebihan dalam badan


Merangsang selera


Merawat Gout


Melegakan masalah usus


Merawat Urthritis


Mencegah jangkitan


Melegakan keletihan dan susah tidur


Merangsang fungsi hormon


Pendemah luka


Merawat penyakit kurang darah


Menambahkan hasil susu


Merawat saluran kencing



KAJIAN DIMALAYSIA


Kjian makmal telah mendapati bahawa Alfalfa yang ditanam diladang (utara) mengandungi 3% Asid Aspartik. Fungsinya ialah untuk :-


Mengnyah amonia


Menolong melindungi sistem saraf pusat. (central nervous system)


Merawat keletihan


Meningkatkan stamina dan ketahanan.

Ia juga mengandungi 1.4 % Lysin dan 1 % arginie dan fungsinya adalah untuk:-


Menguatkan imuniti badan


Melawan penyakit kanser dengan menghalang pertumbuhan tumor


Membina otot dan membakar lemak dengan merangsang glan pituatari untuk meningkatkan pengeluaran hormon


Menolong menyembuhkan kecederaan / luka akibat kebakaran dan lain-lain


Meningkat kandungan sperma untuk lelaki


Mencuci hati dan mengnyah keracunan



This entry was posted on 5:29 PM and is filed under . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

0 comments: